Θρεπτικά συστατικά
είναι οι χημικές ενώσεις των τροφών και είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική
λειτουργία του οργανισμού. Διακρίνονται στα θερμιδογόνα που είναι οι
υδατάνθρακες (σάκχαρα), λίπη και πρωτεΐνες που παρέχουν ενέργεια και στα μη-
θερμιδογόνα που είναι οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που δεν παρέχουν
ενέργεια. Οι δύο βασικές λειτουργίες των θρεπτικών συστατικών είναι η παροχή
ενέργειας για εξωτερικές και εσωτερικές δραστηριότητες, η παροχή ουσιών- υλικών
για ανάπτυξη, ανάπλαση και επιδιόρθωση ιστών και τον έλεγχο των σωματικών
λειτουργιών.
-Τα θρεπτικά συστατικά, λοιπόν, διακρίνονται σε:
1)
Μακροθρεπτικά συστατικά:
- Υδατάνθρακες (σάκχαρα)
- Λίπη ή λιπίδια
- Πρωτεΐνες
2)
Μικροθρεπτικά συστατικά:
- Βιταμίνες
- Ανόργανα στοιχεία – ιχνοστοιχεία (Na, K, Ca, Mg, P, Fe, Mn)
Κάθε κείμενο και εικόνα είναι
πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”.
Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων
και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε
νόμιμο δικαίωμά μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου