Το
αυγό είναι ένα είδος τροφής πολύ εύγεστο, ευκολοχώνευτο και πλούσιο σε θρεπτικά
συστατικά. Τα ωμά και τα σφιχτά βρασμένα αυγά είναι δύσπεπτα, ενώ αντίθετα τα
μελάτα και τα αυγά “μάτια” ευκολοχώνευτα. Τα τηγανητά αυγά αποδίδουν στον
οργανισμό 60% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα βραστά.
Συντηρούνται
ελάχιστες μέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μέχρι 20 μέρες σε θερμοκρασίες
περί τους 10ο C.
Αν επιθυμούμε μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης, τότε πρέπει να αποθηκευτούν αμέσως
μετά την παραγωγή τους στο ψυγείο, στους 0 έως 3 ο C και σε σχετική υγρασία 85%. Πάντως
σε κάθε περίπτωση πρέπει να τοποθετούνται στη θήκη με τη μύτη προς τα κάτω, για
να “αναπνέει” ευκολότερα ο αεροθάλαμος.
Η
φρεσκότητα, εκτός από την ένδειξη της ημερομηνίας συσκευασίας τους, διαπιστώνεται
και από:
1) Το
κέλυφος, που πρέπει να είναι άθικτο και να έχει απαλή και χνουδωτή εμφάνιση.
2) Την
ανακίνηση κοντά στο αυτί. Στο φρέσκο αυγό δεν διαπιστώνεται ακουστικά καμία
κίνηση στο περιεχόμενό του.
3) Τη
βύθιση μέσα σε κρύο νερό. Το φρέσκο αυγό παραμένει σε θέση οριζόντια προς τον
πυθμένα, το αυγό μιας εβδομάδας αποκτά ελαφρά κλίση, ενώ το αυγό 3-4 εβδομάδων
επιπλέει σε κατακόρυφη θέση. Οι θέσεις που παίρνει το αυγό έχουν σχέση με το
μέγεθος και τη θέση του αεροθάλαμου, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.
4) Την
πρόχειρη ωοσκόπηση. Γίνεται εκτίμηση του αεροθαλάμου, με τοποθέτηση του αυγού
ανάμεσα στο μάτι και σε μία δυνατή πηγή φωτός, καθώς και ο έλεγχος για παρουσία
ρωγμών στο κέλυφος και κηλίδων στο περιεχόμενό του.
5) Το
σπάσιμο του αυγού και την τοποθέτηση του περιεχομένου σ’ ένα πιάτο. Στα φρέσκα
αυγά, ο κρόκος βρίσκεται στο κέντρο του ασπραδιού, το οποίο έχει συνεκτική
εμφάνιση. Όσο το αυγό μπαγιατεύει, ο κρόκος μετακινείται προς τα άκρα του
ασπραδιού, ενώ το ασπράδι (ιδιαίτερα το λεπτόρρευστο που βρίσκεται στην
περιφέρεια) χάνει το ιξώδες του και απλώνει πολύ εύκολα.
Γενικά, τα αυγά
αποτελούν καλή πηγή :
ü Βιταμινών
Α και Β12
ü Σιδήρου
ü Ψευδαργύρου
***Μέχρι και 1 αυγό ημερησίως έχει μικρή επίπτωση στη χοληστερίνη αίματος.
ΠΗΓΗ:
Ευστράτιος Κυρανάς, 2012: ΤΡΟΦΙΜΑ:
Σύσταση, προέλευση, αλλοιώσεις, επεξεργασία και συσκευασία.
Κάθε κείμενο και εικόνα είναι
πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”.
Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων
και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε
νόμιμο δικαίωμά μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου